Makina imalatçısı tarafından düzenlenen kullanım klavuzunun incelenmesi, makinanın arızalı kısmın sökülmesi sırasında, sökülen parçaların temizlenmesi ve sıralı bir şekilde dizilmesi hususlarına dikkat edilmelidir.
İş güvenliği için önce ana şalter kapatılır, tezgah şalteri kapatılır ve tezgahın arızalı olduğunu gösteren bir yazı levhası asılır. Atölyede kullanılan makinalarda meydana genel arızalar, elektrik ve mekanik olarak iki bölümde incelenir. Mekanik arızalar; rulman veya yatak arızaları, soğutma devresi arızaları, yağlama hatasından veya yağsızlıktan kaynaklanan mekanik arızalar, dişli kutusu arızaları, kayış kasnak arızaları vb. arızalardır. Arızayı meydana getiren nedenler:

Toz ve Talaşlar: Elektrik makinalarının atölyelerde temiz tutulması şarttır. Makinalar yabancı cisimlerden korunmalıdır. Makinalar pis ve tozlu bırakılırsa yağ ve benzeri maddeler elektrik makinalarının duran ve dönen kısımları üzerinde sertleşmeler gösterir. Elektrik makinasını böyle durumdan kurtarmak için, her çalışma günü sonunda veya belirli zamanlarda motor temizliği yapılır. Motor bakımı yaparken, basınçlı hava veya körük ile metal tozları, normal tozlar ve talaşlar yerinden çıkartılır. Elektrik motorlarındaki tozlanma ve kirlenmeyi önlemek için hiçbir zaman motor, naylon veya bir bez kılıf içine alınmamalıdır. Çünkü soğumayan motor yanar. Ancak yağ, su damlaması söz konusu ise elektrik motoru üzerine metal bir korkuluk yapmakta fayda vardır.

Yatakların Bozulması: Yataklar bozulursa sürtünme artar, yataklar ısınır. Dolayısı ile motorun sıcaklığı normal sıcaklığının üzerine yükselir. Ayrıca yatakların bozulması rotorun statora değmesine, sürtünmesine sebep olur. Yataklar yağsız kalırsa arızalar baş gösterir.